Su böreği yörelere göre ufak tefek değişiklerle yapılır.Ama diyebilirim ki en güzel su böreğini bizim yöremiz kadınları yapar.
Malzemeler:
- 11 yumurta(her bir beze için 1 orta boy yumurta)
- 6 su bardağı+1 yemek kaşığı un(yumurta büyüklüğüne göre değişiklik gösterir-kıvamı ele yapışan ama açılabilicek kıvamda olmalı)
- 2 yemek kaşığı süt
- 1,5 yemek kaşığı tuz
- iç malzemesi:
- 250-300 gr. kıyma(kavrulmuş)
- 1 demet maydanoz(kıyılmış)
- 1,5 tatlı kaşığı karabiber
- tuz
- ayrıca 1 yumurta
- yağlamak için:
- 150 gr tereyağ
- 2/3 su bardağı sıvıyağ
- İç malzemesini hazırlayıp karıştırın.
- Hamur yoğurma kabına önce yumurtaları,sütü,tuzu iyice karıştırıp,unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun.11 bezeye ayırın.Herbir bezeyi 48-50 cm çapında açıp(un ile)temiz bir çarşaf üzerine serin.(her birini ayrı ayrı yerleştirin.Fazla kuruyacak olanı üst üste yerleştirerek kurumasını önleyin)
- 5-7 litre kapasiteli bir tencereye 4 te üç kadar su ekleyip kaynatın(bu işleme hamurları açarken başlayın,hazır dursun)içerisine 3-4 yemek kaşığı kadar iyice belirgin olacak kadar tuz ekleyin.
- Ayrı bir yerde 150 gr. tereyağını eritip 2/3 su bardağı sıvıyağ ile karıştırın.
- 50-60 cm çapında bir aleminyum tepsiyi iyice yağlayın(yaklaşık 3-4 yemek kaşığı kadar erittiğiniz yağdan ekleyerek)
- İlk açtığınız bezeden başlayarak kaynayan suya hamuru yavaşça yerleştirin.Büyükçe bir tahta kaşık kullanarak her yerinin suyun içine girmesini sağlayın.Kaynayana kadar bekleyin.Kaynama başladıktan 1,5-2 dk. sonra sudan kepçeyle alıp,soğuk su dolu bir büyük kabın içerisine alın.Hamuru bunun içerininden süzüp(iyice suyunu alın-kepçeyle kaldırıp aşağıya doğru elinizle süzdürün)tepsinizin içerisine alıp serin.Üzerini eritip karıştırdığınız yağ ile yağlayın(çok değil ama her tarafı yalanacak kadar.Her bir hamuru sırayla bu şelikde suda pişirip, tepsiye yerleştirip, yağlayın.Birkaç hamurdan sonra suyunuz azalacaktır.Kaynar su hazır tutup ekleyin.Tuzunu da ayarlatyın.İlk hamuru pişirdiğinizde az hamurdan alarak tuzunu kontrol edin.eksikse tuz ekleyin.fazla tuzlu ise su ekleyin.
- 6. hamuru tepsiye yerleştirdiğinizde yağlayıp,1 çırpılmış yumurtayı hamurun üzerine sürün.sonra iç malzemesini eşit yayın.(yumurta iç malzemesinin dilimlendiğinde içinden dükülmesini önlüyor)
- Bütün hamurlar tepsiye yerleştirildikten sonra ocağın üzerine alınarak,döndürerek kızartın.Kenardan az yağ ekleyerek güzel kızarmasını sağlayın.Fazla kaldırarak kontrol etmeyin.Ancak soğuduğunda rahatça kaldırabilirsiniz.Kızarınca soğumaya bırakın.Bu aşamadan sonra ben genelde makasla bir tavaya sığabilecek şekilde parçalara kesip,üst üste yerleştirip,dolaba muhafazalı bir şekilde kaldırıyorum.Ne kadar istersem o kadar çıkarıp tavada diğer yüzünü de kızartıp sıcak servis ediyorum.Ama mutlaka tek yüzü kızarmış bir şekilde dolaba kaldırın.Daha uzun ömürlü olacaktır.
Not:Küçük bir tepsiye hazırlamak isterseniz yumurtayı daha az eklersiniz.Beze miktarı yumurta sayısı kadar olur. Pişen hamur tepsiden çok büyük olduğu için çok kıvrık olacak;böylece az hamurla kalınlık eşit olacaktır.
Bizde makbul olanı kıymalı ama siz beyaz peynirli de yapabilirsiniz.
Eğer hamuru sudan alırken parçalanıyorsa kaynama suyunun tuzu az olabilir.kontrol edin.
Bir hamur kaynayan sudan alınıp soğuk suya konulduğunda, beklemeden diğer hamur kaynar suya yerleştirin. Bu hamur kaynarken pişen hamuru soğuk sudan alıp,tepsiye yerleştirirseniz zamandan tasarruf edersiniz.
Tarife Bir Yorum Bırak